Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. włoskie przepisy Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film