nowa restauracja włoska Kraków

Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie przyprawy

Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie jedzenie

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. włoskie przepisy Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, ravioli i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film