Meandry kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

dania kuchni polskiej premium

Co wpłynęło na formę kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie rozmaite tradycje, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, iż najważniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest smaczna oraz sycąca.