Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wybornych regionalnych składników – turyści najczęściej poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wypatrują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o dużo prawidłowiej poznać Kraków oraz jego okolice.